Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Att vabba – så enkelt kunde det vara

Publicerad 18 april 2011 | 8 kommentarer

Det här är en konceptskiss till en app som syftar till att underlätta vardagen, som jag gjorde redan 2008. Titta helst i fullskärmsläge!

Att anmäla VAB (Vård av barn) skulle kunna vara så mycket enklare. I stället för att fylla i fält med personnummer och uppgifter skulle du kunna peka och dra på din touch-telefon eller pekplatta, och använda bilder på dina barn och enkla symboler.

Skissen har en särskild historia (mer om den i inlägget ”Myndigheterna måste öppna sina system – för inmatning”).

En av sakerna som gör det krångligt idag, är att vi ofta trixar och lappar för att få det att gå ihop, när barnen är sjuka. Vi tar ut en halv VAB-dag (eller Tillfällig FöräldraPenning, TFP, som det egentligen heter) och en halv semesterdag. Den andra föräldern är hemma en halv dag, du jobbar hemifrån, flexar …

I efterhand kan det vara svårt att komma ihåg vad man gjorde (och vem som gjorde det). Och dagens system underlättar inte livet för oss. Har du otur kanske du till och med blir anklagad för fusk, eftersom du råkat rapportera VAB när den andra föräldern var hemma. Det finns nämligen idag inget sätt för dig att se vad barnets andra förälder har rapporterat in.

Över huvud taget är systemet ganska dåligt anpassat till dagens verklighet. Och tyvärr tar det fruktansvärt lång tid att förändra.

Och det är det allmänna problemet – men mer om det i en senare post.

Enkelt att vabba med touch-gränssnitt

Musiken i filmen är av Svetoten under CC-licens från jamendo.com.

Kommentarer

8 kommentarer to “Att vabba – så enkelt kunde det vara”

  1. anna
    18 april 2011 @ 13:02

    Det stora problemet är väl skickandet av papperslappar fram och tillbaka? Innan intygshetsen var det ju unga större problem att anmäla VAB

  2. Jonas Söderström
    18 april 2011 @ 15:35

    Webb-interfacet för att begära TFP är upp till nio sidor långt. En sådan här app skulle kunna generera underlaget för många av dem, och underlätta ansökan.
    Men framför allt är det dels en konceptskiss, dels en illustration till ett större koncept, som jag ska återkomma till i en senare post.

  3. Henrik
    18 april 2011 @ 21:22

    Mycket trevlig app!
    Väldigt mycket NUI-känsla över den. Me like!

  4. Henrik
    20 april 2011 @ 6:18

    Tar appen hänsyn till att vem som helst kan VAB:a? Det är ju inte bara föräldrar som kan VAB:a… Blir det inte krångligt när man blandar in mormor och grannen, barnflickan, bästa kompisen, syrran osv

  5. Konferens om statsförvaltning « K-blogg – Riksantikvarieämbetets blogg
    20 april 2011 @ 14:05

    […] pratade mycket om Försäkringskassan och visade upp en film i hur en app skulle kunna se ut, istället för det mindre kaos som råder idag när det gäller att hålla reda på VAB-dagar och […]

  6. Peppe Bergqvist
    21 april 2011 @ 20:01

    Henrik: Det är väldigt krångligt som det är nu och kräver alltid direktkontakt via telefon, detta då de måste veta mer uppgifter och ”skapa en koppling mellan dig och barnet” som de sa när jag vabbade för min sons kusin. Så detta kanske är svårt att komma runt med appen, men appen skulle ta hand om 98% av allt vabbande i vår familj iaf.

  7. Per Ekvall
    5 maj 2011 @ 8:10

    Jag har funderat länge på en liknande funktion Men även Dagis skall ha en app kopplad till systemet så att lapparna om frånvaro kunde skippas. Dagis vet vilka barn som skall vara där och vilka tider.
    I ett svep skulle man kunna hantera informationen
    om de var på dagis,
    om inte, vem var hemma med vilket barn.
    Datum och tid till FK direkt.

  8. Gert
    10 februari 2012 @ 12:08

    Med chips i örat på föräldrar och barn, GPS-spårning och registrering av arbeten, bostäder, förskolor, skolor, ja allt, skulle systemet kunna bli automatiskt och helt fulländat.

Skriv en kommentar





  • Köp boken

  • Kontakt

    Jonas Söderström
    Jonas Söderström
    Tel: 0760-47 58 47
    Mejl: jonas@kornet.nu
  • Om boken

    “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
  • Prenumerera