Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

IT-system är tidstjuvar i vården

Publicerad 1 juli 2012 | Inga kommentarer ännu

Dagens Medicin har frågat vårdpersonal vilka arbetsuppgifter de helst vill bli av med. Mer än 350 har svarat – här är två typiska svar:

Björn Carlsson, förlossnings­överläkare i Västerås:
– Tidigare pratade man om pappersexercis. Den har bytts ut mot en fruktansvärd datorexcersis. På förlossningen har vi två journalsystem som vi växlar emellan, Cosmics och Obstetrix. Vissa prov- och remissvar ligger i det ena systemet, annat i det andra. Det tar väldigt mycket tid.
– Tidigare hann man med en fika efter ronden, innan mottagningen började på förmiddagen. Det gör man inte längre. Vi har fått avsätta en läkare för att få ihop journalhanteringen varje förmiddag. En resurs som annars skulle kunnat ta emot patienter.

Christina Etén Bergqvist, operationssjuksköterska på kvinnokliniken i Lund:
– Våra datasystem är en annan tidstjuv. Det är mycket klickande fram och tillbaka i olika operations- och journalsystem, som ofta är rätt tröga.
Bristen på datorer gör att man ibland får vänta tills en apparat är ledig. Jag har varit operationssjuksköterska i 31 år och kan tycka att vissa saker faktiskt gick snabbare med papper.

Det här stjäl tid från jobbet med patienten (Dagens Medicin, 22 juni 2012. Registrering krävs för tillgång till artikeln.)

Kommentarer

Skriv en kommentar





  • Köp boken

  • Kontakt

    Jonas Söderström
    Jonas Söderström
    Tel: 0760-47 58 47
    Mejl: jonas@kornet.nu
  • Om boken

    “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
  • Prenumerera