Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Dagens system: ”Sök på % istället för 19”

Publicerad 27 juli 2010 | Inga kommentarer ännu

Sök på % i stället för 19.


Jag kom till vårdcentralen för en ganska vanlig undersökning. Men distriktssköterskan kunde inte få igång datasystemet som undersökningsapparaten var kopplad till. Hon fick gå och hämta hjälp.

Den här lappen satt på dataskärmen i undersökningsrummet. ”Sök på % istället för 19. Skriv in pt på 19”.

Liknande post-it-lappar kan man hitta på många datorer. De är ofta tecken på dåliga system med usel interaktion, och ofta på bristfällig utbildning. Här var någon procedur så kontra-intuitiv att man måste ha en särskild extra instruktionslapp på skärmen. Vilket inte heller riktigt hjälpte.

– Jag är ny här, ursäktade sig sköterskan.

Jag kunde inte undgå att märka att den sköterska hon hämtat för att hjälpa till var rätt snorkig, när hon förklarade: du gör så här förstås!

Det tristaste med dåliga datasystem är förmodligen det här: att den säkerligen professionella nya sköterskan fick känna sig generad och förödmjukad inför mig, hennes patient – på grund av en dum maskin. Vilket förtroende skulle jag ha för henne nu, måste hon ha tänkt.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera