Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Arbetsmiljöklassiker: ”Arbetsbyte”

Publicerad 28 augusti 2010 | Inga kommentarer ännu

En av inspirationskällorna bakom ”Jävla skitsystem!” är den lilla boken Arbetsbyte, som Sven Lindqvist gav ut redan 1975.

omslag till boken Arbetsbyte av Sven Lindqvist, som utgavs 1975Den handlar om en annan tid och en annan verklighet: om tillverkningsindustri och om verkstadsgolv. Jag trodde faktiskt den var ganska bortglömd vid det här laget, och blev därför glad när jag nyligen upptäckte att tidningen Arbetarskydd har lyft fram den som nummer ett i en serie om ”Arbetsmiljöklassiker”.

Boken ligger till grund för en hel del av av materialet i kapitel ter i min bok – det som heter Stela system, nytaylorism och social kontroll.

Sven Lindqvist inleder sin bok med ett förord, som först vänder sig till ”läsare inom arbetarklassen”; sedan till ”läsare inom de s.k. högre samhällsklasserna”. För de senare presenterar han boken så här:

Det första avsnittet handlar om industriella arbetsplatsers yttre utformning. Det visar att en av anledningarna till att en fabrik ser ut som den gör; är att Du aldrig arbetat där.
Det andra handlar om det industriella arbetets inre organisation. Det visar att arbetet troligen skulle utformas på annat sätt, om Du skulle delta i det.
Det tredje föreslår att Du skall göra det.

Om man transponerar det här framåt i tiden – och man kan bortse från klassretoriken om man vill – gäller det här till stor del fortfarande. Ett av skälen till att arbetslivets it-system ser ut som de gör, är att de som bestämmer över dem sällan behöver använda dem själva.

Jag har till exempel i projekt ofta intervjuat chefer och generaldirektörer som haft många detaljerade åsikter om hur deras organisationers intranät ska se ut. Men när jag frågat dem, erkänner de att de själva inte använder det. De har en sekreterare som fixar sånt: letar fram det material de behöver, och så vidare. (I något extremfall skrev till och med sekreteraren ut deras epost på papper och gav dem.)

Och de affärssystem som ekonomichefer i företagsledningar beslutar att införa, ser de ofta bara en mycket begränsad del av. Kanske just som utskrivna rapporter.

Arbetsbyte finns återutgiven av bokförlaget Atlas. Eller beställ på ditt bibliotek.

Fortsättning följer …

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera