Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Bonusmaterial till intervju i ComputerSweden idag

Publicerad 27 augusti 2010 | Inga kommentarer ännu

Idag har ComputerSweden en intervju med mig under rubriken ”Helvetessystemen”. (Det var uppenbarligen mer anständigt som rubrik än ”skitsystem” ;-). )

Helt ok intervju. Lite, lite synd att den sista delen av den inte fick plats i tidningen. Den handlar om att dåliga system är dåliga inte bara för användarna (som stressas), utan för hela verksamheten.
Därför kommer det avsnnittet här som ett bonusmaterial:

– Det är obegripligt varför organisationer fortsätter att investera jättebelopp utan att vara säkra på att de ger några verksamhetseffekter, och utan att följa upp, och utan att dra slutsatser av det, säger Jonas Söderström.
Ett skäl är att systemutvecklingen har fokuserat på funktioner. När dessa implementerats anser man sig ha levererat ett lyckat system. Men om det inte används är investeringen ändå bortkastad.
Men finns det då någon väg framåt?
– Jag tror alltså att en grundförutsättning att är att användarna måste tuffa till sig.
– Sedan måste ledningarna förstå att de förlorar pengar på att investera i system som inte används. Och om de inte används beror på den samlade digitala arbetsmiljön. Man kan inte titta på ett enstaka system – det kanske i sig är rätt ok – men helheten för användaren blir en annan.
– Det är därför man måste se till effekterna med investeringen. Vad man vill uppnå, hur det ska ske och vad som måste göras.
– Samt framför allt att inse att människor är en del av systemen. Inser man inte det så skapar man system som inte är anpassade till människor. Och de kommer aldrig att fungera optimalt.

Du kan beställa boken från Bokus eller Adlibris, eller med formuläret längst till höger på sidan.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera