Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Suntliv.nu: ”En ögonöppnare”

Publicerad 11 september 2010 | Inga kommentarer ännu

”Jävla skitsystem!” är ”en ögonöppnare”, skriver webbplatsen suntliv.nu, som drivs AFA Försäkring på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting och de fackliga organisationerna.

I sin recension kallar man också boken en ”igångsättare” för användarna ”som sitter frustrerade framför datorn för att den fyllts på med program som inte konstruerats med tanke på att vi ska kunna använda dem så enkelt som möjligt.”

Recensionen ger ganska mycket utrymme till orsakerna till att systemen blir dåliga, och vad man kan göra åt det:

”Det är ungefär som att bygga hus. En byggnadsingenjör kan rita huset så att det håller och fungerar hjälpligt, men för att få folk att trivas i det och använda det optimalt krävs en arkitekt. Annars blir det knappast till den glädje och nytta det skulle kunna vara. Det är helt enkelt husarkitektens roll, det räcker inte med hållbarhetsberäkningar och korrekta planritningar. (…)

Enligt Jonas Söderström ligger lösningen till stor del i så kallad interaktionsdesign, att experter ser till att tekniken inte bara fungerar utan också fungerar bra. (…)

Det kostar, förstås, att anlita en interaktionsdesigner, men hur dyrt är det inte att göra ett obegripligt datorprogram som ökar arbetstiden till det dubbla för olika moment? Det är förmodligen ganska lätt att räkna hem den insatsen.”

Och användarna måste kräva sin rätt:

”Vad ska vi göra om vi sitter på jobbet med ett system i burken som kräver femton musklick för en enkel registrering? Som är svårt att förstå för att det inte är uppbyggt som andra program? Om jag får fullkomligt obegripliga felmeddelanden när jag (naturligtvis) gör fel? (…) Kräv anpassade och begripliga system, kräv utbildning och tid för omställning när chefen säger att ett nytt IT-system ska införas.”

Suntliv.nu invänder visserligen att kopplingen mellan ohälsa och digital arbetsmiljö är oklar. IT-revolutionen tuffar på samtidigt som vi ser en drastisk minskning av sjuktalen, skriver de.

Men, skriver de också, ”En hel del talar för att Jonas Söderström har rätt.”

Hela recensionen: Usel IT-miljö stressar oss på jobbet (10 sep 2010)

Detta var recension nr 2. Läs alla recensioner här.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera