Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Vad har ditt system för öknamn?

Publicerad 3 september 2010 | Inga kommentarer ännu

Förkortningen NMCI står egentligen för Navy Marine Corps Intranet – den amerikanska marinens intranät, ett av världens största nätverk med 400 000 anslutna datorer. Men bland användarna uttolkas förkortningen i stället ”Never Mind Crash Imminent”, ”Non Mission-Capable Internet”, eller ”No More Contracted Infosystems”.

Systemet utvecklades av EDS – kända från flygplansfilmen! – men förvaltas nu av HP, som köpte upp EDS för ett par år sedan. Användarna i marinen är måttligt entusiastiska: ”Sailors and marines complained of long network down times, waits of hours and days for technical support”, skriver Gizmodo. Men framför allt får marinen betala oerhört dyrt för tjänsten. (HP Holds Navy Network ‘Hostage’ for $3.3 Billion, Gizmodo, 31 aug 2010).

Har systemet i din organisation också ett inofficiellt namn? Jag känner till exempel till en svensk myndighet, där förkortningen DHS – egentligen Dokumenthanteringssystemet – internt uttyds Det Helvetiska Systemet, eller Det Havererade Systemet.

Vad kallar kontorshumorn skitsystemet i din organisation?

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera