Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

”Anna-Karin Hatt borde tvingas att läsa den”

Publicerad 14 november 2010 | 1 kommentar

Daniel Erkstam har gjort en grundlig och mycket uppskattande genomgång av boken (8 nov):

”Det är verkligen en läsvärd bok (trots den fula titeln) som är full av tänkvärda klokheter kring användbarhet och framför allt hur dålig användbarhet är dålig arbetsmiljö. (…) Jonas förklarar grundligt hur mekanismerna fungerar som leder fram till att det gång på gång levereras tekniska system som är helt obegripliga och oanvändbara. Och där de som skall använda systemen ofta får skulden för allt gnissel och trassel.”

I sin text tar han upp en lång rad teman i boken, som inte belysts i så många andra recensioner; till exempel könsmakts-perspektivet, som jag har ett litet resonemang om. Daniel Erkstam avslutar:

”En sista slutsats efter att ha läst boken är att många av våra rikspolitiker borde läsa den. Om jag skulle få välja någon som borde få boken och i princip tvingas läsa den (med läxförhör efteråt) så är det den nye IT-ministern Anna-Karin Hatt.”

Detta var recension nr 8. Läs alla recensioner här.

Kommentarer

En kommentar to “”Anna-Karin Hatt borde tvingas att läsa den””

 1. Daniel Erkstam
  29 november 2010 @ 9:10

  Kul att du uppmärksammade min recension. Jag har så här någon vecka senare upptäckt att jag ser världen med nya glasögon efter att jag läst boken. Jag är ännu mer observant än tidigare på dålig användbarhet. Kanske har jag blivit ännu mer rabiat också när jag förstått att dålig användbarhet får större konsekvenser än vad jag kunnat se tidigare.

  Borde dessutom skaffa nåt modernare bloggverktyg så jag kan ha lite bättre koll på inlinks/trackback. Upptäckte denna artikel först nu. ;-)

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera