Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

ST-Press: ”Myndigheter borde samarbeta för att skapa användbara system”

Publicerad 13 november 2010 | Inga kommentarer ännu

”Vem har inte svurit över datastrul och opraktiska dataprogram? Men i dag finns kunskapen om hur man skapar välfungerande IT-miljöer. Problemet är att brist på tid, pengar och intresse gör att den inte alltid används.”

Tidningen ST-Press har ambitiöst och stort tagit upp problemen med krångliga datasystem. De har hämtat flera exempel från de egna fackmedlemmarnas led, både dåliga system och sådana som blivit bättre. Två myndigheter som lyfts fram är Skatteverket (”Många problem med nya system”) och CSN (”Fältstudier väckte cheferna”):

”För många chefer och IT-anställda trillade polletten ned när de blev utskickade på fältstudier hos handläggarna.”

I artikeln Dra in användarna i arbetet! får också forskarna Jan Gulliksen och Åsa Cajander berätta om sitt arbete. Vi är överens om att det finns en grund för optimism:

– Det tog lång tid för våra moderna arbetsmiljölagar att växa fram. Man får ha samma perspektiv här. Räkna med att vi om femton år har en mycket mer utvecklad syn på betydelsen av användarvänliga IT-miljöer.

ST Press ges ut av Fackförbundet ST (tidigare Statstjänstemannaförbundet) och har en upplaga på 90 600 exemplar.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera