Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Älskade underbara system

Publicerad 25 februari 2011 | 1 kommentar

Mitt nya pass
Gick till passexpeditionen kl 9 på måndag morgon. Fick vänta en kvart. Ansökte om nytt pass; blev fotograferad på stället.
Klockan 13.36 på tisdag – alltså nästa dag – kom sms:et: ditt pass är klart för avhämtning.

Helt enkelt en fantastisk service.

Det var på passexpeditionerna man inrättade ”bryta-ihop-rum” när det nya datasystemet inte fungerade, och man inte kunde leverera pass i tid. Nu fungerar systemet som en dröm.

Så frågan (som jag också ställer i boken, i avsnittet Mellanakt): Varför kan man så sällan få det att bli rätt från början?

Kommentarer

En kommentar to “Älskade underbara system”

 1. Markus "LAKE" Berglund
  11 april 2011 @ 11:51

  Jag var just inne förra veckan och skaffad ett nytt pass. Det gick ganska snabbt och smidigt, som du säger (även om mitt tog 4 arbetsdagar) med ett undantag – valet av uthämtningsställe.

  Det satt lappar lite här och var – ”Tala om på vilken polisstation du vill hämta ut ditt pass”. Och när jag gjorde det så vart det en febril knappklickaraktivitet bakom disken. Ctrl+6, Ctrl+7, Musklickningar. Ctrl+6, Ctrl+7 igen, och så vidare, i säkert två minuter. Först då lyckades hon tala om för systemet var jag ville hämta ut mitt pass.

  Så det finns troligtvis fortfarande en hel del utrymme för förbättringar.

  Jag tog tillfället i akt och tipsade om din bok Jonas, ovetandes om att du skrivit om just deras system. :-)

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera