Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Infontology: Vilka arbetsuppgifter vill vi ha kvar?

Publicerad 22 februari 2011 | Inga kommentarer ännu

Simon Winter på Infontology har skrivit en lång diskuterande recension av boken, med många länkar till andra texter och teman. Han noterar att han nyligen fått en alldeles bristfällig checklista för arbetsmiljön på sin arbetsplats.

”Det är fint att detaljstudera en nyligen uppdaterad checklista för arbetsmiljörond från Sveriges nyaste universitet, och notera att det förutom rent ergonomiska frågor som ”musens placering” inte finns någon punkt som rör IT-systemen!”

… men däremot en del tämligen irrelevanta frågor, t ex om det förekommer barnarbete. Han tar också upp ett par tankar han skulle vilja utveckla mer:

”Det ena är datamodellen, och som vi diskuterar en hel del i Digitalis filosofi. Jag tror att fler människor, både specialister, politiker och övriga intresserade, behöver förstå mer av vad som verkligen är komplext och varför det är svårt (eller olämpligt) att designa vissa system så att de verkar enklare än de är.”

Ett annat tema är

” … vilka är de ideologiska implikationerna (’nytaylorism’) av att överlåta mänskligt arbete på IT-system, och vilka arbetsuppgifter vill vi faktiskt ha kvar själva även om vi kan skapa datorer som skulle kunna ta över dem (och får vi bestämma)?”

Boken Digitalis filosofi, skriven av Simon Winter och infontolog-kollegan Per Johansson, kan laddas ner eller beställas gratis.

Detta var recension nr 13. Läs alla recensioner här.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera