Vem gör sig en förmögenhet på arbetslivets appar?
Publicerad 16 juni 2011 | 1 kommentar
”Bra drag i svenska appar” var toppnyheten i Dagens Industri häromdagen (11 juni – inte på nätet). Det går riktigt bra för svenska företag som satsar på app-byggande. Men alla exempel i artikeln på vad man gör … är spel och sälj/marknadsföring.
Det är inte unikt: det är vad det brukar handla om när man skriver om apputveckling (”Boom för appar”, ”Gott om svenska app-stjärnor”).
Samtidigt finns det ett enormt behov av små, användbara mobila och smidiga appar inom arbetslivet. Det finns ett jättelikt fält som handlar om inrapportering av data på fältet, inom en rad mycket olika branscher och verksamheter. Det finns, inte minst inom vården, ett behov av bättre visualisering av data.
En tredjedel av allt arbete i Sverige utförs i direkt kontakt med it-teknik, enligt en beräkning av professor Bengt Sandblad i Uppsala. Det är en jättemarknad. Men de flesta mobila applikationer som synts hittills är inte särskilt upphetsande.
Och trenden finns många andra länder. Marknaden för vettiga affärs- och verksamhetssystem är global. Sverige har utmärkta förutsättningar att bli världsledande inom god digital design.
Vilka företag ska se potentialen i att avveckla arbetslivets gamla dinosauriesystem med smarta, användarbara appar – program som användarna faktiskt gillar att använda?
Kommentarer
En kommentar to “Vem gör sig en förmögenhet på arbetslivets appar?”
Skriv en kommentar
28 juli 2011 @ 13:37
Problemet är att vi inte får. Jag har tusentals sökande till vår fenomenala yrkeshögskoleutbildning ”Programmerare iPhone och Android” och hundratals företag som vill anlita eller anställa våra studenter, men vi får inga fler platser.
I dessa diskussioner tycker myndigheten att vi ska visa upp statistik 5-8 år bakåt i tiden som visar att en sådan här yrkesroll behövs. Suck.