Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

– Vi måste forska om det nya arbetslivets villkor, säger Juholt

Publicerad 12 juli 2011 | Inga kommentarer ännu

Håkan Juholt ägnade en rätt stor del av sitt första Almedalstal åt det nya arbetslivets villkor.

– Människor pressas hårdare och hårdare, i en arbetsmiljö där vi alltid ska vara tillgängliga. En av tre tjänstemän använder helger och semester till att klara av sina arbetsuppgifter. I det långa loppet leder det till en utbränning av medborgare som inte är hållbar, sa Håkan Juholt i talet.

– Vi vill lyfta upp arbetsmiljöarbetet på dagordningen igen – det har legat fullkomligt i träda, fortsatte Juholt. Han lovade att socialdemokraterna ska arbeta för ökade resurser för arbetslivsforskningen och Arbetsmiljöverket.

– Vi har varit bäst i världen på att bygga bort farliga arbetsplatser. Vi var experter på att identifiera farliga kemilkalier och tunga lyft, och vi byggde bort det.
– Nu har vi andra arbetsplatser som är farliga. Jag måste säga: det är faktiskt ingen skillnad på en brännskada på arbetsplatsen och ett arbetsliv som leder till utbrändhet.

(Juholt börjar tala om arbetsmiljöfrågorna vid ungefär 16.50 och håller på i dryga sex minuter)

Länk: Håkan Juholts tal i Almedalen 2011 på YouTube

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera