Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

På väg till e-bok (3)

Publicerad 13 augusti 2011 | 2 kommentarer

Aaargh!

(Obs: Detaljer, hoppa över om du inte är specialintresserad.)

InDesign kan inte hantera noter som ligger separat sist i boken, utan bara fotnoter nertill på samma sida – vilket i sig är rätt upprörande dåligt. Jag skrev boken i Word, som hanterar slutnoter utmärkt. När Word-texten importerades till InDesign för layout hängde noterna dock med – men bara som statisk text. Det spelade dock ingen roll för den tryckta boken; på papper såg man ingen skillnad.

Men i e-boken vill jag ju att not-siffrorna i huvudtexten ska vara länkar direkt till sin respektive not. Så borde det ju bli automatiskt – men icke!

Det finns dock en sorts workaround-hack – genom att skapa det som i InDesign kallas korsreferenser. Men, de måste göras för hand – alla de 113 länkarna. Själva noterna har ju redan siffror, men de måste jag rensa bort (manuellt), och sedan återskapa med en stil som automatiskt inkluderar siffror. Som dock inte automatiskt följer siffrorna i texten.
Risken verkar uppenbar att jag råkar koppla ihop fel referenssiffra med fel not.

Och noterna kommer fortfarande bara att vara döda; det vill säga om jag måste skjuta in en ny not nånstans i mitten, måste jag manuellt ändra alla notsiffror efter denna i den löpande texten …
Gah. Kunde tänka mig bättre sätt att tilbringa en fredagkväll än att försöka få ordning på det här.

Uppdatering: och dessutom är det oklart om InDesign ens klarar av att bevara länkar mellan separata kapiteldokument vid export till Epub. ID5 hade denna bugg, och jag kan inte hitta något besked om huruvida det är fixat i ID5.5. Om det inte funkar, måste man antingen hacka det förhand i epub – eller sätt ihop alla separata kapiteldokument till ett enda i ID, vilket i och för sig går att göra med drag and drop …

Kommentarer

2 kommentarer to “På väg till e-bok (3)”

 1. Jonas Nockert
  14 augusti 2011 @ 10:33

  Kanske gömmer sig två aspekter av användbarhet här: dels är det författaren som användare av diverse mjukvaror och tjänster för att producera sin e-bok och dels är det e-bokanvändaren som till sist skall läsa den.

  Senaste gången jag läste en e-bok med många och intressanta noter i slutet av boken (Hackers & Painters av Paul Graham) så blev det inte många noter lästa. För varje gång jag klickade på en länk till en not så tog e-bokläsaren visserligen mig snabbt och lätt dit. Problemet var dock att jag nu befann mig på sidan 643 utan att ha någon direkt möjlighet att snabbt komma tillbaka till sidan jag ursprungligen var på.

  Om jag (mot förmodan) kom ihåg vilken sida jag kom ifrån så var det tidsödande att komma dit igen (kapitelindex och sedan bläddra sida för sida framåt i långa kapitel).

  E-bokläsaren jag använde vid tillfället var under utveckling så det var kanske ett specialfall men det skulle ändå kunna vara värt att testläsa noter i några olika läsare innan du efterliknar pappersvarianten alltför mycket.

 2. Jonas Söderström
  14 augusti 2011 @ 16:45

  Tack Jonas! Värt att tänka på!

  Det kanske vore bättre att ha dem i slutet av varje kapitel? Då blir det inte lika långt att hitta tillbaka.

  Jag är osäker på hur det ser ut i alla e-boksläsare. Kindle har en smart bakåtpil i nederkant, som tar en direkt tillbaka. Men innan jag upptäckte den, klickade jag rätt länge på själva notsiffran i noten. Det funkar i princip – den är länkad tillbaka till sin förankringspunkt i huvudtexten. Problemet är bara att den ju sitter ute i kanten, och i sju fall av åtta verkar det bli så att jag trycker i vänstermarginalen, vilket är kommandot för att backa en sida. Så t ex från not nr 15 kom jag bara till not nr 14, och inte till huvudtexten. Sen hittade den jag bakåtpilen i nederkant och undrade varför jag inte sett det förut …
  I iBooks dyker texten ”Tillbaka till s.[nån plats i huvudtexten]” upp i skärmens nederkant när man kommit till noten. Så även där kan man relativt enkelt hoppa tillbaka till den plats man var.

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera