Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

På väg till e-bok

Publicerad 6 augusti 2011 | Inga kommentarer ännu

Bild på hur kan boken komma att se ut i eboksformatet - när den är klar

Ok, nu har jag börjat jobbet med att få ut boken som e-bok. (Jag fick tre separata förfrågningar bara under gårdagen om den fanns som e-bok, så jag beslöt att sätta igång.)
Jobbet har ett antal steg:

 1. Boken gjordes i InDesign 3, som har rätt dåliga exportmöjligheter till Epub-formatet. Så första steget är att konvertera originalet till InDesign 5.5.
 2. Gå igenom och kontrollera konverteringen.
 3. Göra några mindre innehållsliga rättelser och tillägg
 4. Göra de designändringar som behövs. Vissa saker i pappersboken funkar bara om man ser dem på ett uppslag, och i en e-bok finns det inte fasta uppslag på samma sätt. Det är främst en del bilder som måste flyttas.
 5. Det finns också en hel del saker att fixa med innehållsförteckning, länkar och referenser inom boken.
 6. Konvertera InDesign-filerna till Epub (XHTML, XML och CSS).
 7. Gå igenom de konverterade XHTML- , XML- och CSS-filerna för att manuellt fixa en del saker som den automatiska konverteringen inte klarar. Liz Castros lista över saker att fixa innehåller 22 punkter. Den gäller ID5, och det är oklart hur många av de punkterna som fixats i ID5.5 …
 8. Validera epub-filerna. Om nåt är fel – försöka rätta.
 9. … och sen få ut den till nedladdning.

Jag vet inte riktigt hur lång tid det tar. Ett par veckor kanske. Håll ut. Jag ska hålla er uppdaterade om processen. Tips mottages också tacksamt.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera