Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Mer om e-journaler: vad är problemet?

Publicerad 27 september 2011 | Inga kommentarer ännu

Eftersom det säkert (som amen i kyrkan) blir prat om e-journaler på paneldiskussionen på torsdag är det lika bra att plocka fram den här, som kom precis till midsommar:

”Det är Socialstyrelsen som på sex av landets universitetssjukhus har studerat informationssäkerheten i datasystemen.

– Ingen av de granskade hade ett komplett och bra system. Det är allvarligt att det saknas systematik i att hantera de här frågorna, säger Hans Rudstam, inspektör vid Socialstyrelsen.

Ett skört datasystem kan direkt drabba patienter.

– Om systemet inte räknar rätt så att det blir fel på läkemedelslistor, eller att personal inte hittar alla uppgifter som behövs. Då kan det hända att läkemedel ges till fel patient och med fel dosering, säger Hans Rudstam.

Feldoseringar, inställda operationer och kraschande datasystem som gör det omöjligt att skriva i patientjournaler, är risker som Socialstyrelsen pekar på.”
Bristande information hotar patientsäkerheten, SvD 21 juni 2011

Notera att Socialstyrelsens inspektör talar om brister i systemens design – hur läkemedelsmodulerna är uppbyggda, till exempel. När den ansvarige från Karolinska uttalar sig, framstår det som problemen bara är att systemet ligger nere ibland.

Har man det senare synsättet är lösningen förstås bara ännu mer teknik: fler servrar, fler backuper, fler lastbalanserare, fler säkerhetssystem …

Men man behöver då inte göra något för att förbättra funktionalitet och användbarheten. Fail.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera