Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

På väg till e-bok (5)

Publicerad 8 oktober 2011 | 2 kommentarer

I den tryckta boken har notförteckningarn webbadresser utskrivna för till exempel tidningsartiklar. Nu när jag gör boken till ebok konverterar jag noterna till riktiga länkar – en process som borde vara enkel, men som innehåller en hel massa manuella steg (flera klicka, klippa, klista, spara för varje not).
Men nu visar det sig att många URLer har ändrats. Flera tidningar har bytt webbpubliceringsverktyg, och de gamla länkarna fungerar inte längre. Och de har ingen automatisk hänvisning till nya adresser.
Alltså måste jag googla fram de nya adresserna. Att göra en ebok – där en av poängerna är att länkarna ska vara aktiva och klickbara – där länkarna bara går till 404-sidor vore ju fånigt.
Men det blir ytterligare ca 100 arbetsmoment …

Uppdatering 1: Jag kan tillägga, att i de flesta fall är förändringarna till det bättre eftersom webadresserna har blivit naturligare. Tidigare hade ofta tidningar URLer som t ex innehöll namnet på publiceringsverktyget. Vilket inte var särskilt smart. Det är ju mycket enklare på flera sätt, att artikeln Facket varnar för apotekens säkerhet har en URL som http://www.dn.se/ekonomi/facket-varnar-for-apotekens-sakerhet, än att den har adressen http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=492344&previousRenderType=2.

Men när Sveriges Radio ändrar sitt system så att artikeln http://sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=891619 i stället hittas på http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=891619 – ja, då är det snålt att inte låta den gamla adressen helt enkelt peka vidare till den nya. Observera att artikeln har kvar exakt samma referensnummer!

Uppdatering 2: Ja, och så småningom behöver jag förstås uppdatera notförteckningen här på webben också, på samma sätt. Pust.

Kommentarer

2 kommentarer to “På väg till e-bok (5)”

 1. Bengt O.
  9 oktober 2011 @ 8:34

  Men dessutom, om ett eller två år då din bok fortfarande torde vara aktuell kommer flera av länkarna inte att fungera. ”Länkröta” är ett jätteproblem som uppmörksammas alldeles för litet.

 2. Christer
  14 december 2011 @ 9:24

  Ser frem til at din bog kommer som e-bog. Kan man få en påmindelse?

  I øvrigt, du burde overveje at benytte dine egne URL’s i bogen, som du kan bytte ud hvis destinationsadressen ændrer sig!

  Eksempel:
  http://go.javlaskitsystem.se/1001 kan gå til http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=891619

  Men hvis de en dag ændrer destinationsadresse, kan du ændre den på http://go.javlaskitsystem.se/1001, som så peger på den nye adresse.

  Det betyder at URL’en i bogen altid kan være aktuel.

  Skriv til mig, hvis du vil have en dybere forklaring…

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera