Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

1800-talets prestigevetenskap

Publicerad 12 januari 2012 | Inga kommentarer ännu

Gammal bild av astronom som studerar stjärnhimlen med sitt teleskop
En teknologi eller disciplin har ibland ett starkt inflytande utanför sin egen domän. Idag är informationsteknologin dels en nationell prestigebransch; dels får den ofta fungera som modell och metafor för helt andra verksamheter (tänk på hur vi pratar om hjärnan som en ”hårddisk”, till exempel).

Här lite ”vid sidan om”-läsning med ett annat perspektiv. Vetenskapshistorikern Gustav Holmberg skriver i SvD om hur astronomin var 1800-talets prestigevetenskap, och hur astronomerna kom att verka även på jorden, i samhällsbygget – tidmätningar och kartläggningar av landet till exempel.

Det gick inte alltid problemfritt: På slutet konstaterar Holmberg

”… hur problematiskt det kan vara att implementera avancerade tekniska och naturvetenskapliga metoder. Det är något som ibland förtjänar att påpekas även i vår tid. Det kan ta tid att få avancerad teknik i bruk. Något som ibland underskattas i den teknik- och innovationspolitiska diskussionen.”
Astronomin gav skjuts åt samhällsbygge, SvD 12 jan 2012

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera