Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Män har svårare att erkänna stress

Publicerad 17 januari 2012 | Inga kommentarer ännu

I de flesta undersökningar rapporterar fler kvinnor än män att de blir stressade av tekniken. Vad kan det bero på?
Är män bättre på att hantera tekniken? Eller är det i högre grad kvinnor som arbetar i sådana yrken och positioner, där de utsätts för dåliga it-system? (Jag skriver om det i boken i kapitlet En summering, avsnittet Är det skillnad på hur män och kvinnor hanterar tekniken?)

Det finns förstås en möjlighet till: att män blir lika stressade, men inte rapporterar det. Kanske för att de inte förstår det – att de inte känner igen tecknen – eller för att de inte vågar erkänna det.

Den stora studien Stress in America, gjord av American Psychological Association pekar i alla fall på att män troligen underrapporterar sin stress. De drar slutsatsen eftersom män i högre grad än kvinnor senare drabbas av sådana sjukdomar som har samband med långvarig, obehandlad stress.

”Men also appear to put less emphasis on the need to manage their stress than women do, believing that they’re doing enough about it. Yet, they are significantly more likely than women to be diagnosed with the kinds of chronic physical illnesses that are often linked to high levels of stress and unhealthy lifestyles and behaviors.
Women, on the other hand, are more likely to recognize the importance of and need for stress management in their lives, yet they don’t feel that they are doing enough when it comes to managing stress. This is despite the fact that women in the survey reported using a multitude of strategies to combat stress, including reading, spending time with family or friends, praying, attending religious services, shopping, getting a massage or visiting a spa, and seeing a mental health professional.
Stressed Women Know It, Stressed Men … Not so Much (Psychology Today, 14 jan 2012)

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera