Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Dagens system: Varför säger Lottas telefon att hon är sjuk?

Publicerad 27 april 2012 | 3 kommentarer

Jag var idag på besök hos en myndighet. Vårt möte skulle strax börja, men alla hade inte kommit ännu.
– Kommer inte Lotta? frågade någon.
– Nej, jag ringde henne och telefonsvararen sa att hon var sjuk.
– Men …? Det kan inte stämma. Hon är ju här idag? Jag såg henne i vår korridor just efter lunch?
– Jo, men telefonsvararen säger. ..
Förvirring utbröt.

Jag tänkte lite luttrat, att Lotta har väl slagit in fel kod på telefonens hänvisningssystem. Men felet var mer sofistikerat än så, kunde till slut en av kollegorna förklara efter lite undersökning.

Det nya IP-telefonisystemet var nämligen hopkopplat med och styrdes av medarbetarnas digitala kalendrar. Man behövde alltså inte programmera telefonen separat.

Men myndigheten jag besökte var en sjukvårdsorganisation. Lotta hade strax innan haft ett möte om ”Sjukdomsrapportering” vilket hon skrivit in i sin kalender. Och givet vad det var för organisation, hände det som ni förstår ganska ofta att medarbetarna skrev in saker som sjukhusmöte, sjukvårdsgenomgång eller liknande.

Men när kalendersystemet läste vad som helst som började med ”sjuk-”, så stängde det raskt av telefonen och kopplade in hänvisingsmeddelandet att personen var sjuk!

För att slippa denna effekt måste man komma ihåg att skriva till exempel ”Möte sjukdomsrapportering”. Då läste kalendersystemet ”möte” och sa åt telefonen att spela hänvisningsmeddelandet för möte …

Nu förstod plötsligt folk varför de regelbundet fått förbryllande besked som ”sjuk till klockan 14.30” när de sökt kollegor. Samma meddelanden hade förstås också personer utanför myndigheten fått höra när de ringt in …

En god ilustration till varför ”tidsbesparande” teknik inte alltid sparar så mycket tid man kan tro – eftersom den kräver att vi anpassar oss till dess regler för hur saker måste göras.

Kommentarer

3 kommentarer to “Dagens system: Varför säger Lottas telefon att hon är sjuk?”

 1. Jonathan
  27 april 2012 @ 12:23

  Underbart!

 2. Anders
  1 maj 2012 @ 14:39

  För mig som bara ser det här från utsidan så ser jag det som en solskenshistoria! Det är givetvis ett haveri i hur man har tänkt, men man har ju tänkt så rätt från början – fast ändå misslyckats totalt. Haha.

 3. Dagens system: Varför säger Lottas telefon att hon är sjuk? : Jävla skitsystem! | Krister Lindberg
  6 maj 2012 @ 16:23

  […] Dagens system: Varför säger Lottas telefon att hon är sjuk? : Jävla skitsystem!. […]

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera