Studie kartlägger ökad administration
Publicerad 14 maj 2012 | 1 kommentar
Viktig studie av ökningen av de extra administrativa arbetsuppgifterna refereras i Vetenskapsradion:
”– Folk hinner inte med det de ska göra, för det är ju inte så att man tar på motsvarande arbetsuppgifter när man lägger på administration, utan man förväntas klara av allting på samma arbetstid, Anders Ivarsson Westerberg, en av forskarna bakom studien.
Sjuksköterskor, lärare och poliser är exempel på yrkesgrupper som ska göra allt mer administrativt arbete, men syftet – att spara pengar och att effektivisera – tycks inte uppnås. Istället ökar alltså stressen samtidigt som antalet vårdtimmar blir färre, antalet uppklarade brott minskar och lärotimmarna går ned.”
Pappersarbete och administration skapar stress, SR 11 maj 2012
Den pågående studien vid Södertörns Högskola fokuserar alltså på det som jag skriver om i kapitel två av boken – pålagor i arbetet.
Ökningen av administration hänger intimt ihop med en övertro på effektiviteten hos it-system – och på företagens förmåga att sälja in sådana lösningar. IT har i hög grad blivit själva ”urverket” som driver både den administrativa explosionen och nedskärningarna: Om vi inför ett nytt system kan vi ta bort de professionella administratörerna, sekreterarna, ekonomipersonalen – och lägga ut det på medarbetarna själva (och bara för att det är ett it-system, har man förutsatt att hanteringen ska ske utan att det tar någon tid alls).
Resonemanget – och den typen av system – passar dessutom väl ihop med den växande filosofin kring kontroll och styrning i arbetslivet. Bakom det finns i sin tur ytterligare en vanföreställning, som forskarna också uppmärksammar:
”Och kanske ligger det ett grundläggande tankefel bakom framväxten av administrationssamhället, vi kanske inte ska styra mer om vi tror att något inte fungerar bra, utan tvärtom mindre, att helt enkelt minska administrationen och låta människor koncentrera sig på sina ordinarie arbetsuppgifter.
Och särskilt gäller ju det när vi har med professionella yrkesgrupper att göra, de vet ju bäst egentligen hur de ska utföra sitt arbete.”
Läs också Lärarna fast i byråkrati
PS: SJälvklart har även SRs rubriksättare kallat det ”pappersarbete”. Trots att det är datorarbete det handlar om.
Taggar: administration > byråkrati > nedskärningar > stress
Kommentarer
En kommentar to “Studie kartlägger ökad administration”
Skriv en kommentar
11 juni 2012 @ 19:44
Hej!
Vilket utomordentligt intressant program om administration. Det förtjänar att lyftas fram i t.ex. Studio ett. Det kanske låter som en efterkonstruktion, men detta har jag hävdat alltsedan dessa förändringar började.Jag tror kanske runt 1990 eller något sådant när jag själv började märka det påtagligt.Människor ska göra det de är bra på! Det är effektivitet!
Mvh/Kristina