Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Björklund vill minska dokumentationsraseriet!

Publicerad 4 maj 2012 | 2 kommentarer

Det här är faktiskt värt att fira: utbildningsminister Jan Björklund medger att dokumentations-hetsen i skolan har gått för långt, och vill utreda hur det kan minskas.

Vill man ha exempel på hur det kan se ut kan man gå till Helsingborgs Dagblads gransking av lärarnas arbete med de individuella utvecklingsplanerna. Mellanstadieläraren Inger Edforss Fuchs berättar:

”Bara i ämnet svenska för årskurs sex krävs att hon prickar av 81 mål och kunskapskriterier i elevens IUP. Hon har räknat ut att det totalt är 11 025 mål som är kopplade till kursplanen i sexan. Plus 625 för eleverna hon undervisar i svenska och bild i en annan klass.
Om hon ska gå igenom alla omdömen och mål och fylla i matriser i alla ämnen med personliga kommentarer därtill tar det 2,5–3 timmar per elev. Det är 25 elever i klassen.
– Det är ett omöjligt uppdrag att hinna med, säger hon.”
”Vi har själva försökt att förenkla”(hd.se, 2 maj 2012)

Den överdrivna dokumentationen finnsinte bara i skolan, utan i många branscher. Och den är starkt förknippad med it-system – de ger själva möjligheten. Och det är ofta från it-håll som själva idéerna har sitt ursprung.

Men regelmässigt används ordet ordet ”pappersarbete” när man ska beskriva problemen – till exempel i Lärarnas Nyheter: Björklund lovar mindre pappersjobb (3 maj 2012). Trots att det är datorarbete det handlar om.

Och trots att lärare faktiskt inte sällan säger att de hellre skulle arbeta med papper – och till och med hålla med det själva

Kommentarer

2 kommentarer to “Björklund vill minska dokumentationsraseriet!”

 1. Björklund vill minska dokumentationsraseriet! : Jävla skitsystem! | Krister Lindberg
  6 maj 2012 @ 16:29

  […] Björklund vill minska dokumentationsraseriet! : Jävla skitsystem!. Den överdrivna dokumentationen finnsinte bara i skolan, utan i många branscher. Och den är starkt förknippad med it-system – de ger själva möjligheten. Och det är ofta från it-håll som själva idéerna har sitt ursprung. […]

 2. Studie kartlägger ökad administration : Jävla skitsystem!
  14 maj 2012 @ 7:43

  […] SJälvklart har även SRs rubriksättare kallat det ”pappersarbete”. Trots att det är datorarbete det handlar om. Kategori: Arbetets innehållTaggar: administration > byråkrati > nedskärningar > […]

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera