Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Dagens system: ”Kan du skicka mig ett SMS?”

Publicerad 15 juli 2013 | Inga kommentarer ännu

Olivia berättar:

”Jag ska först logga alla kilometrar och timmar jag kör i ett system. Sen ska jag logga arbetade timmar inklusive körda timmar i ett annat system. Och sen jag ska redovisa allt jag gör och säger till kunderna i vårt CRM-system. Och nu ska vi få ett fjärde system att registrera samma saker i.
Men ändå, dagen före semestern, fick jag ett sms från min chef. ’Hej, kan du redovisa hur många kundbesök du haft där du sålt X och Y senaste halvåret?’ Och jag tänkte … men det har jag ju redovisat flera gånger redan. Så jag ringde chefen och frågade, och han svarade ’Jo men just de där siffrorna får vi inte fram ur systemet och vi hinner inte vänta för jag måste ha dem i London i morgon, så om du bara går in i din kalender och räknar över, och skickar i ett sms till mig, okej?’

Så vad borde Olivia göra? Förmodligen svara ”Ok, men då gör jag så från och med i höst, att jag struntar att fylla i våra system, och jag sköter min kalender i stället. När det är något du vill veta messar jag det till dig, OK?”

Ett antal personer har intygat att det ingalunda bara är i vården och i offentlig sektor som byråkratin driver fram allt fler it-system – med, visar det sig ofta, begränsad nytta. Även det privata näringslivet är drabbat.

Läs också Fredagsläsning: ”How we got rid of time reports”.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera