Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Det är arbetsmiljön som drabbar kvinnor

Publicerad 2 januari 2014 | Inga kommentarer ännu

Det är mer rimligt att tolka den senaste ökningen i kvinnors ohälsa som en följd av försämrad arbetsmiljö i kvinnoyrken, än som utslag av de strukturella ojämlikheterna i samhället. Det argumenterade jag för i inlägget Högre belastning i kvinnoyrken skapar ohälsa (23 nov).

Kort därefter pekade ytterligare en indikator i samma riktning. AFAs undersökning om psykisk ohälsa (pdf) visade att män inom kvinnodominerade yrken som vård och omsorg också drabbas oftare av psykisk ohälsa (SVT, 29 nov). Yrket är alltså viktigare än könet i denna fråga.

(Det är för övrigt inget nytt: samma förhållande kunde man till exempel konstatera 2011 [Män i kvinnoyrken mår sämre] och 2006 [Män i kvinnoyrken oftare sjuka].

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera