Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

En del förlorade minuter i klassrummet är ännu dyrare

Publicerad 5 januari 2014 | Inga kommentarer ännu

I Dagens Industri poängterar Hans Bergström, att om det är stök och bråk i klassrummet i tio minuter i början på en lektion, så går hela två års undervisningstid bort totalt under grundskoletiden.

Matematiken är säkert korrekt; om det är stökigt varenda lektion kan vi inte veta.
utdrag ur hans bersgströms artikel i dagens industri
Vad vi dock säkert vet är att i Stockholm har minst denna tid gått bort varje lektion i flera år – beroende på den it-lösning Stockholms kommun pådyvlat skolorna. En lika klargörande som plågsam demonstration kan ses på den här filmen:

Några har invänt att det inte är tekniskt korrekt att jämföra skol-pc:n med en Chromebook. Men det är irrelvant: det är så här mycket lektionstid som går bort innan man kan komma igång med sin skol-pc. (Läs mer hos Årstaskolan om testet.) Observera att Stockholms skolelever var tvungna att göra detta varje lektion: det har inte haft personliga datorer utan tilldelades en ny lånedator för varje lektion.

It-lösningen har alltså stulit tid från elever och lärare i landets största stad under flera år. Trots att det visats i flera rapporter fick leverantören sitt kontrakt förlängt.

I Stockholms kommunfullmäktige sitter Julia Finnsjö för miljöpartiet. När förlängningen diskuterades hade hon färsk egen erfarenhet av systemet: hon tog studenten bara ett år tidigare, och har alltså upplevt Stockholms skol-pc:n som elev.

Inte en enda lektion under gymnasietiden flöt smidigt när de använde datorerna, enligt henne.
– Volvo IT är ett stående skämt i skolorna. Det är oseriöst och oansvarigt att förlänga avtalet, sade Julia Finnsjö.

Stockholms finansborgarråd och skolborgarråd svarade med floskler: ”Vi har genomfört standardisering och konsolidering inom it-området.”

Nu tvingas man ta till särskilda åtgärder för att rädda situationen. Förhoppningsvis kommer det att bli bättre. Men lika märkligt som att leverantören får nytt förtroende, är att ingen ställs till ansvar för att genom dåliga beslut ha slösat bort år av lärare och elevers tid.

Och nog är det märkligt att detta inte är mer av skandal än det är?

Läs mer: It-satsning fortsätter trots kritik (SvD, 20 mars 2013)

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera