Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Digitala skördetröskor och traktorer ”en mardröm för lantbrukare”

Publicerad 26 februari 2015 | Inga kommentarer ännu

Nya skördetröskor har så många digitala funktioner att de är svåra att använda, skriver digital-entusiasternas husorgan Wired. Framför allt är de näst intill omöjliga för lantbrukare att meka med, anpassa och modifiera.
Det har börjat få konsekvenser för försäljningen:

”Farm auction expert Greg Peterson noted that demand for newer tractors was falling. Tellingly, the price of and demand for older tractors (without all the digital bells and whistles) has picked up. ’There’s an increasing number of farmers placing greater value on acquiring older simpler machines that don’t require a computer to fix.’ ”
New High-Tech Farm Equipment Is a Nightmare for Farmers, (Feb 5, 2015).

Modern skördetröska
Wired sätter problemet i kontexten ”open source”: programvaran som styr maskinerna borde vara möjlig att hacka, men den är inlåst, spärrad och proprietär.
Men det finns åtminstone minst två möjliga orsaker till ökad frustration och fallande efterfrågan hos den bredare målgruppen.

Är det snarare design och användbarhet – eller snarare brist på det – som är problemet för majoriteten? Även om programmet var möjligt att hacka, ska det verkligen vara nödvändigt för en bonde att också vara programmerare?

Eller är de digitala funktionerna helt enkelt inte är värda priset? Är avkastningen på investeringen marginell; vilket skapar efterfrågan på enklare, mer robust teknik?

Hur som helst är det en bra påminnelse att digital arbetsmiljö inte bara är en fråga för tjänstemannamiljöerna.

Bild: Lee Cannon: Delaware State Fair/flickr under cc-license

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera