Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

”Arbetsgivaren tog problemen på allvar”

Publicerad 28 augusti 2015 | Inga kommentarer ännu

Nu börjar det komma resultat av arbetet för en bättre digital arbetsmiljö. I Upplands Väsby har fackförbundet Vision och kommunen börjat komma till rätta med system som stressar medarbetarna.
– En seger under förra året var att jag hade fått signaler om att människor som jobbade med biståndshandläggning hade stora problem med ett visst IT-system som skapade stress, berättar Maria Lindeberg, som är huvudskyddsombud för Vision i Upplands Väsby, stolt om sina framgångar.
– Till slut så kände jag att ”det här går inte längre” och begärde en genomlysning av arbetsmiljön för de som arbetade i det systemet.
klipp från vision.se
– Arbetsgivaren tog det på allvar och gjorde en genomlysning som visade på flera brister i systemet. Vissa brister fick man lov att åtgärda direkt och man lovade ha en uppföljning nu i juni och det hade man. Den visade att man hade åtgärdat några problem men det finns hel del kvar att jobba med.
– Det är en seger för oss för vi tog till de möjligheter som vi har och eftersom arbetsgivaren lyssnade så att vi slapp att gå vidare till Arbetsmiljöverket.
– I min värld är detta segrar, säger Maria och skrattar.
Läs mer på Fina fackliga framgångar i Upplands Väsby (Vision.se, 18 aug 2015)

Vision är ett av de fackförbund som komit längst i att få igång arbetet med den digitala arbetsmiljön. Visions sajt innehåller en särskild sektion om digital arbetsmiljö, med bland annat instruktioner för hur man gör en IT-rond.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera