Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Hur kommer det sig …

Publicerad 12 augusti 2016 | Inga kommentarer ännu

”… att universiteten behöver fler administratörer per student/forskare idag än de behövde före persondatorernas tid?”

hurkommerdetsig-small
(Klicka på bilden för att se den i större format.)

Det verkar ju paradoxalt, eller hur? Men det blir inte så konstigt när man inser att digital teknik (till exempel persondatorer) är ett verktyg, en möjliggörare – och den möjliggör även för handläggare, administratörer, chefstjänstemän, politiker att utvidga sina verksamheter. Den lämpar sig vidare utmärkt för att spara saker (dokumentation) och för kvantitativa mätningar. Men bördan av att försörja denna byråkrati hamnar på medarbetarna, som tvingas till otaliga klick i ofta bristfälligt designade system …

Lite mer kan man läsa i de här inläggen:
Fem sorters ökande administration (10 juli 2013)
Byråkrati 2.0 driver Sverige mot en administrativ infarkt (7 juli 2013)

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera