Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Mellanhandsekonomin i Planet Money

Publicerad 27 december 2016 | Inga kommentarer ännu

En av de viktigare texterna jag skrivit är den om Mellanhandisering och caligopol: Välkommen till den nya digitala ekonomin (borta på InUse-bloggen, 25 juni 2015).

Den handlar huvudsakligen om att fast man (naivt) trodde att den digitala utvecklingen skulle ge oss färre mellanhänder och mer direkta kontakter mellan säljare och köpare, så har utvecklingen blivit den rakt motsatta: vi har fått en ekonomi till största delen präglad av allt fler och fler mellanhänder. Ibland är de så många att det är oklart vem som egentligen utför tjänsten eller levererar varan: vi har fått caligopol, efter latinets caligo, dimma.

I höstas uppmärksammade den amerikanska podcasten Planet Money samma fenomen. ”The internet was supposed to get rid of middlemen – but instead they are taking over the global economy,” konstaterade man i avsnittet Cat Scam. Det tar upp en särskild variant av mellanhandisering, kallad dropshipping.

Och medan vissa mellanhänder kan underlätta för konsumenten eller erbjuda en bättre upplevelse, eller effektivisera flöden, står det klart att den här mellanhandiseringen gör ekonomin mindre effektiv (med fler och längre transporter, fler returer och mer ”waste”).

Lyssna direkt här:

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera