Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

”Att arbeta hemifrån har inneburit en oväntad bonus för kvinnor”

Publicerad 18 februari 2021 | 2 kommentarer

teamsskärm med arg man
Hur har det faktum att vi nu jobbar på distans, via skärm och digitala verktyg, påverkat oss?

Atlassian (som bland annat säljer det populära verktyget Jira) har gjort en undersökning bland 5000 personer från Australien, USA, Japan, Tyskland och Frankrike, i form av intervjuer, dagboksstudier och enkäter.

Studien pekar på både för- och nackdelar med skärmarbetet. En intressant erfarenhet var denna:

”Det finns färre sätt att visa sin status eller dominans i det digitala kontoret. Många kvinnor fann detta befriande. När alla blir en lika stor fyrkant på skärmen jämnar det ut förutsättningarna. Att tala i mun på någon annan upplevs dessutom som mer disruptivt i videomöten än i fysiska möten, så vi har blivit bättre på att vänta på att andra talat färdigt innan vi själva tar ordet. Plötsligt är det mycket svårare för den mest högljudde, mest seniore, eller mest självsäkra personen i rummet (vilket tenderar att vara en man) att dominera diskussionen.

Många kvinnor upplever också att kraven på ”att se snygg ut” har minskat. ”Strumpor och klackar är irrelevanta. Make-up kan vara sisådär, ingen ser skillnaden i alla fall.”

Summa summarum: nästan hälften av kvinnorna säger att deras självförtroende för att göra ett bra jobb har ökat. För männen var siffran 40 procent.

Man kan förstås fråga sig om det kommer att vara bestående effekter. Kommer pressen att göra sig snygg att öka efterhand? Vi ser redan en ökad omsorg kring att ha en snygg bakgrund på sin videobild. Och makt-splainande män kommer kanske så småningom att hitta nya, digitala, sätt att dominera?

Hela rapporten finns här: How to debug distributed teamwork, as suggested by new research (7 oktober 2020)

Forskningschef på Atlassian är Leisa Reichelt, tidigare Head of User Research på UK Government Digital Service. 2015 var Lisa i Sverige och talade på konferensen From Business to Buttons (YouTubeklipp, 25 minuter).

Kommentarer

2 kommentarer to “”Att arbeta hemifrån har inneburit en oväntad bonus för kvinnor””

 1. Jan Wiklund
  20 februari 2021 @ 11:07

  Jag frågade på min gamla arbetsplats (Synskadades Riksförbund, pensionär sen 2017) och det visade sig att de hade gått tillbaka till att jobba från kontoret. Det fungerade inte med distans. Det blev för lite input.

  Och det handlade ändå om datorentusiastiska människor som generellt anser att datorer har inneburit en befrielse, inte minst om man har en grav synnedsättning.

 2. Jonas Söderström
  20 februari 2021 @ 19:27

  Det låter ju just som den ”innovationstorka” som Atlassian lyfte fram som effekt på första plats.

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera