Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Joe Biden vill göra USA mer digitalt

Publicerad 3 januari 2022 | Inga kommentarer ännu

Väldigt konkret satsning från den amerikanske presidenten:

President Biden on Monday signed an executive order seeking to streamline and modernize a vast array of government services that directly affect Americans, such as claiming retirement benefits, renewing passports and filing taxes.
The executive order identifies 36 “customer experiences” across 17 federal agencies that can be improved.
Biden signs executive order to improve ‘customer’ experience when accessing government services (Washington Post, 13 dec 2021)

Pressekreteraren Jen Psaki sa vid sin pressbriefing att åtgärdena skulle ta ”flera månader att implementera”. Det är nog lite optimistiskt – åtskilliga år är nog ett troligare perspektiv…

Man ska inte glömma att det finns en formulerad republikansk strategi i USA, att göra all interaktion med statsapparaten besvärlig – så inte människor börjar gilla staten och tycker att den gör bra saker för dem. När Ronald Reagan var guvernör i Californien, motsatte han sig en reform som skulle göra det enklare att deklarera inkomst eftersom ”paying taxes should hurt”. Den ambitionen går hand i hand med mjukvaruföretagen som tjänar pengar på att folk måste använda deras skatteberäkningsprogram. (Om detta kan man höra i podcasten Planet Money (avsnitt 760, Tax hero), eller läsa på Pricenomics: The Stanford Professor Who Fought the Tax Lobby, 22 mars 2017.) Så good luck, presidenten.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera