Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Några råd till digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar

Publicerad 1 januari 2022 | 1 kommentar

klipp visar Jonas Söerströms gästkrönika på toppen av mest lästa artiklar

Jag skrev i Dagens Samhälle om vad digitaliseringsministern borde ha högst på sin att göra-lista (29 dec 2021). Som med alla listor är det en liten smula godtyckligt vad som kommer med och inte – särskilt när man har ett begränsat utrymme. Fler saker kunde gått med – mer fokus på skola och vård, till exempel. Men jag tror ändå att det blev en rimlig samling.

Få av punkterna är nya. Några, som haverikommission för it-projekt och fokus på digital arbetsmiljö har det sölats med i mer än tjugo år.

Oftast är det de stora, kostsamma misslyckade digitalseringsprojekten som uppmärksammas. Men förmodligen är många av de sub-optimala system som tickar på i tysthet ett större problem: de som tvingar medarbetare till dubbelarbete, onödig tidsspillan och som skapar stress och frustration.

Kommentarer

En kommentar to “Några råd till digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar”

 1. Jan Wiklund
  3 januari 2022 @ 15:13

  Jag skulle också ha lagt dit en punkt 8: Man kan kräva att folk klarar av sitt jobb. Men man kan banne mig inte kräva att man som privatperson ska kunna hantera alla femtielva olika digitala lösningar som stat, kommuner och företag tillhandahåller.

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera