Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Skitsystem 2022: Försvaret lider fortfarande av Prio

Publicerad 17 maj 2022 | Inga kommentarer ännu

Ukrainsk stridsvagn och omslaget till boken
2015 års upplaga av ”Jävla skitsystem” började med en exposé över hur frustrerade användarna var över sina dåliga digitala verktyg: inom skolan, försvaret, vården, och så vidare. På samtliga områden har frustrationen fortsatt.

I kapitlet ”Pålagor – inte arbete” klagade Daniel Nybling, kapten i Försvarsmakten, på den ökande administrativa bördan. ”Efter införandet av system Prio tillbringar jag den absoluta merparten av min arbetsdag bakom skrivbordet.” (Prio är Försvarsmaktens heltäckande administrativa system, byggt på tyska systemet SAP.) Nybling förklarade hur han blivit ”en skrivbordsprodukt som kläs upp i stridsutrustning och kastas in som chef under våra större övningar. Vilket förtroende finns det för en sådan plutonchef bland hans soldater?”

År 2021 upprepades hans kritik så gott som ordagrant av en annan plutonchef, Andreas Braw:

”Tiden som ägnats åt dokumenten är inte försvarbar. Jag borde ha ägnat mig åt att träna mig själv och min pluton för kriget istället. När jag ser spåren av min egen administration inser jag att jag har utfört de minst kvalificerade uppgifterna på hela kompaniet: Excellistor och handläggning i Prio. . . Jag tillbringar ibland hela arbetsveckan vid min dator.”
Jag handlägger, alltså finns jag.
Officerstidningen 18 mars 2021

När detta skrevs visste vi inte att vi skulle kastas in i det största krigshotet på 70 år. Kanske kunde man sucka och rycka på axlarna åt att försvaret tvingades till dessa prioriteringar, när vi var invaggade i en dröm om evig fred. Men nu, med fullt krig rasande om knuten? Måste vi inte ta itu med detta slöseri med tid och resurser?

Detta är första posten i en serie baserade på förordet till nytryckningen av Jävla skitsystem 2022.

Bild: Ministry of Defense of Ukraine/Flickr, under cc-licens.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera