Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Sjukvårdspersonal ”vädjar om mer tid för patienterna”

Publicerad 8 september 2010 | 1 kommentar

”Systemen är tidstjuvar”, konstaterar IT i Vården i ett färskt reportage från Västerås. Där verkar upproret vara på god väg:

Björn Carlsson är inte glad. Och ilskan kan sammanfattas i ett enda ord: Cosmic, det datoriserade journalsystem som används vid Centrallasarettet.
– Tidigare hann vi med en patient på 20 minuter, nu räcker det knappt med 30. Ronden, som man förut klarade före mottagningen, tar nu så lång tid att vi tvingats införa en avdelningsläkare. Det har vi inte haft sedan början av 90-talet, säger Björn Carlsson, och häver sig på kontorsstolens armstöd.
Men vad är problemet med journalsystemet?
– Navigeringen. Den är inte logiskt uppbyggd, vilket gör att allt tar lång tid. Om jag skriver en remiss för hand tar det inte ens en halv minut, på datorn mycket längre. Och plötsligt blir man bara utkastad ur systemet.

I artikeln (”Personal i Västerås vädjar om mer tid för patienterna”, 2 sep 2010) försöker It i vården också kort summera vad partierna sagt om vårdens problemen i valrörelsen.

De rödgröna partierna konstaterar att personalen lägger orimligt mycket tid på administration, och vill därför systematiskt minimera den tid som läggs på annat än sjukvård. Alliansen har inte lagt några skarpa förslag om hur administrationen ska minska, enligt IT i Vården.

Båda blocken talar om förbättringar inom it-området. Frågan är dock vad de menar. För många betyder det bara ”ännu mer IT”. Kristdemokraterna har klart gett uttryck för tron på att mer IT är bättre.

Uppdaterat 12 sep: ComputerSweden har en mer utförlig redovisning av var partierna står i vård-IT-frågorna: Rödgröna sågar regeringens arbete med it i vården (10 sep 2010)

Kommentarer

En kommentar to “Sjukvårdspersonal ”vädjar om mer tid för patienterna””

 1. Internt undantagsfel : Blind Höna
  7 mars 2014 @ 21:06

  […] courtesy of Cosmic. Kategori: […]

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera