Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Arbetsmiljö från A till Ö

Publicerad 23 februari 2011 | Inga kommentarer ännu

Omslag och ett uppslag ur lexikonet 'Arbetsmiljö från A till Ö' som utkom 1994Även om jag inte arbetat direkt med arbetsmiljöfrågor tidigare, så är ”Jävla skitsystem!” faktiskt inte min första kontakt med ämnet.

I mitten på 90-talet var jag formgivare åt lexikonet Arbetsmiljö från A till Ö, av Sven Oven Hansson och Eva Hellsten. Jag gjorde även en del illustrationer, diagram, tabeller med mera.

Det var ett omfattande arbete att designa och få ihop ett helt lexikon. (Dock långt mindre än att skriva det, förstås.)

1994 kom denna upplaga ut: det var året innan Internet slog igenom. Det känns som väldigt länge sedan. Så här står det om datorer i lexikonet:
Uppslagsordet 'dator' hänvisar endast vidare till 'bildskärm' och 'arbetsställning'
Och mellan uppslagsorden ”difosforpentoxid” och ”diglycidyleter” har ännu inte begreppet ”digital arbetsmiljö” uppstått:
Mellan uppslagsorden 'difosforpentoxid' och 'diglycidyleter' finns inget 'digital arbetsmiljö'

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera