Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Dagens system 1 & 2: Deja vu

Publicerad 18 maj 2011 | 1 kommentar

Gårdagen bjöd på två obehagliga déjà vu-upplevelser.

I boken berättar Simon Winter om hur han på tillfälligt besök i Stockholm inte kan få en taxi till en viss t-banestation. ”Jag måste ha en gatuadress” säger operatören (Kapitlet ”Stela system, s 43). Det där har enligt uppgift blivit fixat i Taxis system nu; men i gårdagens SvD refereras detta samtal med SOS Alarm. Här gällde det något mycket allvarligare – en ung man höll på att dö:

– Jag berättade att vi var på Skövde garnison, då sade hon att hon behövde en adress. När jag frågade min kollega om adressen sade han att det inte fanns någon – garnisonen är adressen. Då började operatören dividera med mig, säger Toini Eidefors.
Soldat fick köras i ilfart till sjukhus, SvD 17 maj 2011

Händelsen inträffade i november i fjol, 2010.

Igår såg vi också ännu en blackout i Region Skånes telefoni- och it-system: ett sorgebarn som orsakat otaliga problem sedan införandet 2005 (se sid 12-13, 165-166).

Ett ”okänt fel”, som senare visade sig vara ”ett fel i en mjukvara” (no shit!) drabbade både sjukhusen, primärvården, privatvården och folktandvården. Telefonin stördes, journalsystemen blev oåtkomliga, människor drabbades av väntetider, behandligar fick ställas in.

Klockan 11.45 gav man det här beskedet:
Region Skånes webbsida kl 11 - rapporterar om stora problem

Några timmar senare var systemen fortfarande inte tillförlitliga;

Region Skånes IT-haver klockan 14

Kommentarer

En kommentar to “Dagens system 1 & 2: Deja vu”

 1. Låt oss inte rösta elektroniskt! : Jävla skitsystem!
  21 maj 2011 @ 1:18

  […] den låga tillförlitligheten i stora elektroniska system? Sedan omvalet har vi ju redan haft ett massivt it-sammanbrott i sjukvården i Malmö på tisdagen. På onsdagen kraschade bilprovningarnas system i hela Sverige, med köer och […]

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera