Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Låt oss inte rösta elektroniskt!

Publicerad 21 maj 2011 | 3 kommentarer

Åh herregud.

Fel i valproceduren i Sverige är mycket sällsynta. Och när fel nån gång inträffar brukar de vara mycket begränsade. Och de brukar – som i fjolårets val – vara lätta att spåra och förstå.

Men när det nu hänt hoppar omedelbart ett antal personer upp och säger att vi måste ha elektroniska val.

Hur kan det komma sig att de inte reagerar för den låga tillförlitligheten i stora elektroniska system? Sedan omvalet har vi ju redan haft ett massivt it-sammanbrott i sjukvården i Malmötisdagen. På onsdagen kraschade bilprovningarnas system i hela Sverige, med köer och förseningar som följd. Och på torsdagen gick det digitala vårdsystemet ner på Universitetssjukhuset i Örebro, och tog då med sig Karlskoga lasarett, Lindesberg lasarett och den psykiatriska vården. Omöjligt att dokumentera patienter eller komma åt tidbokning. Sjukhusen (såväl som bilprovningen) fick återgå till … just det, papper och penna.

Och om ni tror att just val-datorer inte skulle strejka, läs gärna den här rapporten av en valförrättare, tillika professor i computer science, från de amerikanska valen.

(PS: Ironiskt nog hade just Peter Erikssons parti stora problem med den elektroniska röstningen på sin kongress samma dag som jag publicerade det här inlägget. Måhända fick han en tankeställare.)

Kommentarer

3 kommentarer to “Låt oss inte rösta elektroniskt!”

 1. Johan Andersson
  21 maj 2011 @ 12:35

  Hej,

  Tack för en bra blogg, och en intressant bok!

  Jag undrar vad det egentligen är som gör att just dessa elektroniska valsytem krånglar så mycket. Är det ett användbarhetsproblem eller för att det är så storskaligt?

 2. Jonas Söderström
  21 maj 2011 @ 12:49

  Hej Johan, tack!

  Egentligen tror jag inte att valsystemen är så unikt struliga eller dåliga. *Alla* datasystem krånglar regelbundet. Men det uppmärksammas inte så mycket när det är kassasystemet på HM eller biljettsystemet på SLs bussar som ligger nere en halv dag eller så.

  Men om vi har ett system för ett helt land, med många noder eller terminaler, så kommer ett antal krångel att inträffa. Risken är ju också då att en process slås ut över *hela* landet. Och i valet FÅR ju inget gå fel.

  En stor risk med elektroniska röstsystem är också att de är så ogenomskinliga. Det är svårt att följa vad som händer, och om allt har gått rätt till. Man är lite i händerna på tillverkarna som hävdar att inget gått fel.

  Papper har många nackdelar, men det är spårbart och kan enkelt verifieras…

 3. E-röstning är en draksådd av misstänksamhet – med farliga konsekvenser : Blind Höna
  7 november 2016 @ 22:29

  […] har skrivit om detta tidigare: Låt oss inte rösta elektroniskt!. Det nya är just cyberkrigs-aspekten och det nya kalla, elektroniska […]

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera