Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Livet är roligare och lättare, kära undersåtar!

Publicerad 20 september 2011 | 1 kommentar

Den 23 augusti havererade e-journalsystemet i Region Skåne. Först gick hela systemet ner och inga journaler kunde användas. En automatisk läskopia med historiska data kunde användas i ett dygn. Sedan kraschade också det.

Systemen låg helt nere i en vecka. I månadsskiftet augusti-september började det komma igång – men röntgen och e-recept fungerade inte. Fortfarande en vecka senare var arbetet påverkat. Läkaren Fredrik Settergren skrev den 8 september på sin blogg att

”Merjobbet är enormt men det obehagligaste är all osäkerhet. Kom remissen iväg? Blev patienten kallad? Försvann provsvaren?
Region Skåne skriver på intranätet att allt fungerar normalt igen vilket är ett hån för oss som fortfarande sliter med papperslistor, dubbla system och frustrerade dubbelbokade patienter.”
Sjukvård i en serverkrasch

I storleksordningen 50 000 patienter påverkades på olika sätt. En del fick skickas hem från vårdcentralerna.

Fortfarande den 17 september fortsätter problemen, berättar DN:

”– Databaserna är fortfarande sönder, så ibland får du inte tag på de data som du söker på. Det är ganska trögjobbat. Vi bedömer att vi inte tappat några data, men det vet vi inte med säkerhet.”
Datorhaveri bakom förlust

De 50.000 patientjournalerna är troligen inte borta, meddelar dock Region Skåne. Efter en brandkårsinsats av ett specialistföretag i Norge kan de troligen återskapas. Troligen är kanske ett tiotal journaler försvunna.

Medan 50 000 journaler liksom bara var ute och gick en sväng, har givetvis personalen pressats hårt. Och det fortsätter:

När man ringer mottagningen upplyser en telefonsvarare om att kliniken på grund av ett datorhaveri har problem med tidsbokning och receptförskrivning. Så har det varit i flera veckor nu (…) Det är både ett merarbete och en stressfaktor.”
Personal pressas av merjobb

Idag kom senaste numret av branschtidningen it i vården. ”It gör allt roligare och lättare!” konstaterar i den politiskt sakkunniga Lena Furmark på socialdepartementet med särskilt ansvar för framtidens vård och it.

Kommentarer

En kommentar to “Livet är roligare och lättare, kära undersåtar!”

 1. Jonas Söderström
  20 september 2011 @ 8:20

  Och om ni undrar vilken värld den politiskt sakkunnige kommer från, så jobbade hon tidigare på … Microsoft.

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera