Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Vad är samarbete?

Publicerad 14 september 2011 | Inga kommentarer ännu

I går pratade jag på Karolinska Institutet om möjligheterna med intranät (jo, jag gör också annat än ägna tid åt skitsystem).

Nu finns det förvisso svagheter eller problem med intranät. Ett problematiskt område är de ambitioner om att verktygen ska vara en plattform för ”samarbete” som brukar skrivas in i projektplanerna.

Jag har funderat en del om vad man egentligen menar med ”samarbete”. Vad gör vi när vi egentligen på jobbet, när vi ”samarbetar”? Uppenbarligen samarbetar vi inte på samma sätt som förr i tiden: det är ytterst sällan vi verkligen arbetar tillsammans, samtidigt, med samma sak och samma verktyg – som gamla tiders slåtter (jo, exemplet är en förevändning för att som gotlänning visa denna vackra bild från slåtter i Eke socken på Gotland):
Slåtter i Eke cirka 1910, foto Carl Hansson.

Det finns it-verktyg som säger sig vara ”samarbetsplattformar”. Men trots goda syften ser vi ofta att det ändå inte lossnar. ”Samarbetsrummen” används glest. Stödjer verktygen verkligen det som faktiskt är samarbete?

Jag pratar lite om det (vid 37 minuter) i föreläsningen på Karolinska, som går att se här:

Tyvärr hackar inspelningen en del en bit in i föreläsningen. Bäst kvalitet blir det om du väntar och låter sändningen ladda, och inte snabbspolar fram.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera