Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Chefen Undercover i Sverige

Publicerad 30 januari 2012 | Inga kommentarer ännu

Ett par funderingar efter premiären på Chefen Undercover, den svenska versionen av brittiska/amerikanska Undercover Boss som jag skrivit en del om här på bloggen under taggen arbetsbyte.

Jag tycker nog att det här svenska programmet hade ett betydligt tydligare fokus på arbetsmiljö än det amerikanska versionen, som visats i svensk tv tidigare.

Man försöker i och för sig trycka fram den personliga, sentimentala vinkeln också. Men i den amerikanska serien faller medarbetarna regelmässigt i gråt av tacksamhet över de privata förmåner som delas ut av chefen i slutet, Så inte i Sverige, verkar det som.

Jag tror det säger något bra om hur arbetsförhållandena är här. Rätten till vettig arbetsmiljö och värdiga villkor. Nog för att mycket kan bli bättre, men det är i alla fall färre här hemma som behöver ha tre jobb utan semester för att få det att gå ihop.

Så, det amerikanska arbetslivet är brutalare … men blir kanske bättre tv :-/

Relaterat:

Är Chefen Undercover också ett tecken på det här: Forskare: Klass är på väg tillbaka, DN 30 jan 2012

Ny UK-studie: Företag där fack finns och förhandlar är mer produktiva, har säkrare arbetsmiljö och ger i såväl privat och offentlig sektor möjlighet att hålla nere kostnader The value of unions to the UK economy Trade Union Council, 24 jan 2012

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera