Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

E-journaler ökar risken att sjukdomar missas hos multisjuka

Publicerad 30 augusti 2012 | Inga kommentarer ännu

Bättre eller enklare tillgång till en större mängd information om patientens totala hälsa har varit ett av argumenten för e-journaler.

Men i en amerikansk studie av patienter med depression fann man att läkarna ofta missade att behandla depressionen om patienten hade tre eller flera kroniska problem – men bara på de mottagningar som hade elektroniska journaler (EMR på engelska). Där fick bara hälften så många behandling för sin depression, jämfört med mottagningar utan e-journaler.

”In previous studies of EMRs in inpatient settings, physicians reported that entering data is more time-consuming, as it requires clicking through many screens and system options. The result could be decreased psychosocial interactions between doctors and patients, Harman says.
’There is some evidence that typing these notes into the computer is actually reducing the amount of time that physicians and patients talk to each other during visits. If the physician only has time to address two out of three conditions, depression may be the one that they’re not talking about.”
E-records may let depression therapy slip (Futurity.org, 21 aug 2012)

Studien gjordes vid College of Public Health and Health Professions vid University of Florida och bygger på analys av totalt 3467 patientbesök.

(Tipstack till @annika!)

Lite mer om påstådda effekta av e-journaler: E-journalernas opålitlighet (29 juli 2012)

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera