Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

A ”call to arms to make things better”: Martin Belam on ”Stupid bloody system!”

Publicerad 30 september 2012 | Inga kommentarer ännu

Martin Belam at Currybetdotnet has a nice and thoughtful review of my talk at EuroIA:

”Jonas had a significant point to make about traditional user testing though. It is based around testing consumer products, where watching a few people for an hour each is good enough. Jonas doesn’t think that cuts it in the workplace – he suggested that whole teams need to watch someone do their job for two whole days before they can design for them.

I certainly agree that it is difficult to design work systems, even when you have done observation. I designed the Guardian moderation system based on observations of the moderators at work, and tried to incorporate some of the workarounds they had developed using Google Docs into the system. Within a few weeks of launch, they had to develop more workarounds, because I hadn’t captured everything they needed to do in all of their working days and hours.”
“‘Stupid bloody system!’: Bad IA in the workplace” – Jonas Söderström at EuroIA,

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera