Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Säkerhet hämmar arbetet

Publicerad 18 oktober 2012 | Inga kommentarer ännu

Att behöva avbryta semestern för att åka in till arbetsplatsen för att uppdatera sitt lösenord – är det en rimlig ordning? Det drabbar en stor mängd lärare, enligt CIO Sweden:

”Ett annat problem är alltså att lärarna tappar inloggningen till sitt arbetskonto under sommarlovet. Lösenordet behöver bytas regelbundet för att man ska behålla sin behörighet – men man kan inte byta det när man är inloggad hemifrån. För att behålla tillgången till sitt konto och sin e-post måste man således ta sig till arbetsplatsen under semestern.
– Alla blir utslängda från sina konton i juli, konstaterar Martin.
Detta får flera effekter. En är att skolledningen inte kan nå personalen via e-post. Istället skickar de ut information per post inför terminsstart.
En annan effekt är att lärarna inte kan gå in några dagar före jobbstart för att förbereda sig.
– Och så fort vi kommer tillbaka till skolan måste alla ringa supporten för att låsa upp kontot.”
Skolan: Litar mest på pappersposten, CIO Sweden (21 sep 2012)

CIO har flera artiklar om hur alltför hårda säkerhetsregler dels hämmar arbetet, dels är kontraproduktiva: Allt fler anställda rundar it-säkerheten och Se upp för it-säkerhet! (båda 21 sep 2012).

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera