Vilka blir den digitala epokens designhjältar?
Publicerad 27 februari 2013 | 2 kommentarer
Bilden som inleder filmklippet nedan är från Bruno Mathssons hem i ”Varnamo, Sweden”. Videon är en Kickstarter-annons av fotografen och designhistorikern Leslie Williamson: hon försöker få ihop finansiering för att slutföra en bok om ”the homes of thirteen of the most important mid-twentieth century architects and designers in Europe”.
Jag brukar prata om att Skandinavien ju blev världskänt för sin design, från 1930-talet fram till 60-talet ungefär. Den skandinaviska designen var funktionell, minimalistisk, enkel, demokratisk – och det är värden som skulle passa utmärkt även i dagens digitala sfär. Vi skulle kunna bli världsledande på digital design – om vi satte det målet.
En sak jag funderat på är just att vi har en massa namn på berömda designers från den tiden, de som skapade och ledde utvecklingen. Bruno Mathsson, Yngve Ekström, Alvar Aalto, Poul Henningsen, Hertha Bengtsson, Torun Bülow, Nisse Strinning, Stig Lindberg, etc …
Idag har vi knappt några namn på erkända och ledande digitala designers. Inte i Sverige eller Skandinavien. Knappast ens heller globalt – förutom Jonny Ive på Apple. Hans kollegor i teamet har varit så gott som helt anonyma tills de belönades i London i september i fjol. (Susan Kare är ett tidigt undantag.)
En lång artikel i Ingenjören (ej på nätet) handlar om ”Så dog den svenska mobilen”: Den handlar i hög grad om hur goda designinitiativ slarvades bort inom Ericsson / Sony Ericsson. Men några designers är inte intervjuade eller namngivna.
Vi borde ha digitala designhjältar även i den digitala epoken. Det borde kunna göras praktverk om dem också, om 50 år.
Hur får vi det? Vad tror du?
(Denna post inspirerades av en bloggpost hos Truly Therese: Hur ser efterfrågan på digital kompetens ut om fem år?)
Kommentarer
2 kommentarer to “Vilka blir den digitala epokens designhjältar?”
Skriv en kommentar
27 februari 2013 @ 11:13
Jag hittade artikeln ”Så dog den svenska mobilen”: http://www.ingenjoren.se/media/2012/12/Ing-5-12_low.pdf
27 februari 2013 @ 13:15
Tack Johan! :)