Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Susan Kare gav datorn ett mänskligt ansikte

Publicerad 2 december 2011 | Inga kommentarer ännu

originalet som Susan Kare använde till Apples kringla: ett johanneskors, här på Hejnums kyrka på Gotland.Steve Jobs var inte ensam bakom Apples framgång och revolution. En av de viktiga personerna bakom framgången med det grafiska gränssnittet var konstnären och designern Susan Kare. Hon skapade den första uppsättningen av de (nu klassiska) ikoner, som gjorde Mac till ett sådant radikalt steg framåt, jämfört med hur datorer hade sett ut och fungerat, fram till dess.

Historien finns hos NeuroTribes: The Sketchbook of Susan Kare, the Artist Who Gave Computing a Human Face. Susans skissböcker finns alltså nu utgivna – Susan Kare’s icons. Given julklapp (för dem som redan har den här boken).

Uppdatering: Se också ”Om iPhone kommit 1986…” (15 april 2012)

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera