Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Bra system gav lugnare och säkrare operationer

Publicerad 22 augusti 2013 | 3 kommentarer

Nu har det varit för mycket negativt här ett tag, så låt oss kolla ett riktigt bra system istället!

Anestesi-sjuksköterskan Katinka Nordgaard blev trött på ständigt spring, dörrar som släppte in bakterier i operationssalar och konstant larmande ljudsignaler – och fick idén om ett smidigare signal- och kommunikationssystem.
Nu är det smartphone-baserade systemet ”hIT” i bruk i RegionSkåne. Det är en succe bland de anställda och har gjort miljön både lugnare och säkrare, berättar Dagens Medicin. (Ny idé gav tystare avdelning, 14 aug 2013)

Extra intressant är för det första att det här verkar vara ett skolboksexempel på hur man tar fram goda system.

 • Idén kom direkt från dem som arbetar konkret med verksamheten.
 • Utvecklarna arbetar direkt på golvet med dem som upplevt problemet, under relativt lång tid

Det är en enorm skillnad mot hur många av de system som idag plågar vårdens många verksamheter har utvecklats.

Det märkliga är ju att det varit känt i tjugo, snart trettio år, att det första arbetssättet är det som fungerar. Det är till yttermera visso så, att med en alltmer komplicerad miljö tror jag att det är den enda metod som har någon som helst chans att fungera i framtiden: direkta, dagliga och långvariga kontakter mellan utveckling och verksamhet.

För det andra illustrerar det här en tendens jag observerat en tid:

Det finns en djup och bred klyfta mellan dem som vill göra praktiska, smarta förbättringar i vårdens vardag, med direkt och påtaglig nytta – och dem som drömmer upp jättelika mastodontprojekt, grundande på ett ”tekniken-först”-mindset och ofta bara löst grundade antagande om tänkta nyttor.

Det är tydligt, att de enkla och snabba förbättringsprojekten ofta trängs ut av de stora, nationella, som år efter år ges stora resurser. (Det är också tydligt, att det är på de senare man kan göra karriär – åka på internationella konferenser, få uppdrag i kommittér, etc etc.)

Heder därför åt Innovator Skåne som gav den här idén en chans!

För det tredje visar artikeln kanske att arbetsmiljöperspektivet fortfarande är lite frånvarande i vården. Om tiden med öppet sår minskats är det naturligtvis utmärkt. Men även om det inte skett finns det goda skäl för att satsa och sprida ett sådant här system, som förbättrar arbetsmiljön och minskar personalens stress.

Kommentarer

3 kommentarer to “Bra system gav lugnare och säkrare operationer”

 1. Nils
  22 augusti 2013 @ 16:03

  Ur en, kanske litet provocerande, text på samma tema:
  ”Even more damaging is the increasingly popular, and arrogant, belief that inexperienced entrepreneurs can solve everything.”
  http://pandodaily.com/2013/07/25/you-cant-fix-what-you-dont-understand/

 2. Återskapa förtroendet för it i vården (del 2) « inUseful
  11 april 2014 @ 15:20

  […] sjuksköterskor eller läkare som i sin vardag ser att ny teknik kan ge nya möjligheter. Som Katinka Nordgaards signalsystem för operationssalar, som Anneli Johanssons digitala patientöversikt eller Clarita Schedin och personalen på […]

 3. Björn Hagström
  7 april 2015 @ 8:34

  Länken till artikeln är nu:
  http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2013/08/14/ny-ide-gav-tystare-avdelning/

  De har uppdaterat sin site och brutit alla länkar…

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera