Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Teknologi – mixed blessings

Publicerad 2 september 2013 | 2 kommentarer

Dottern ringer från en båt på andra sidan havet. Hon är på väg in till fasta landet efter en vecka i skärgården, bortom civilisationen. Väl iland ska hon hoppa på en landsbygdsbuss.
”Jag har kontanter”; säger hon, ”men jag tror inte man kan betala med dem på bussen, utan bara med kort. Snälla, kan du kunna föra över en hundralapp till mitt kort?” (Hos oss på Gotland är det för övrigt tvärtom – du kan betala med kontanter på landsbygdsbussarna, men inte med kort.)

Självklart. Jag loggar in på banken med mobilen.

Jag gillar verkligen min bank-app (från Handelsbanken). Den ger mig så bra möjligheter att snabbt lösa praktiska problem, som att skicka pengar och fixa betalningar.
Men att överföra pengar är också i stort sett det enda jag gör. Jag har aldrig kollat aktiekurser eller tittat på Handelsbankens TV i mobilen. (Det är mig en gåta varför de tror att någon skulle göra det. Men det stör mig å andra sidan inte heller särskilt mycket att de länkarna finns där – de är inte direkt i vägen.)

Skickar över pengar. Får ett glatt tack tillbaka. Och en halvtimme senare kommer nästa sms:

kollektivtrafik_pub

klev på bussen redo med kortet och så funkade inte deras kortläsare så får åka gratis - skitsystem! - men jag klagar inte :)

(I Stockholm är det påfallande hur ofta läsarna i bussarna inte fungerar. Mest varje dag vinkar förarna bara förbi en. Det får en ju att fundera på om nolltaxa verkligen vore så illa …)

Kommentarer

2 kommentarer to “Teknologi – mixed blessings”

 1. Fredrik Haugen
  16 september 2013 @ 10:50

  …och det är därför jag och min fru använder appen Swish. Av någon outgrundlig anledning så tar bank-till-bank överföring flera timmar medan jag kan överföra pengar på studs med appen.

 2. Hyperintressant
  8 maj 2020 @ 1:47

  Väldigt tänkvärd artikel

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera