Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Tänk om vi skulle mäta våra politiker?

Publicerad 18 september 2014 | Inga kommentarer ännu

Det här gästinlägget borta på bloggen för Unionens tidning Kollega fick (i skuggan av valrörelsen och valresultatet) lite resonans, med mer än 450 Facebook-delningar inom några dagar. (Uppdaterat: på väg mot 2000 delningar efter en dryg vecka.)

gästkrönika i kollegas blogg
Vi kan mäta vad de gör i riksdagen! (12 sep 2014). Uppdatering 2017: Kollega har raderat sin blogg. Jag har kopierat krönikan till en ny post här på bloggen istället.

Satir är ju svårt, men jag tror att de flesta förstår ganska bra att jag inte vill ha den detaljkontroll som beskrivs. Jag tror att vi gärna skulle vilja ha lite mer kontroll av vad våra valda politiker gör, och vi behöver ha betydligt mindre kontroll i många andra yrken.

Men framför allt tror jag att demokrati och demokratiska institutioner är rätt sätt att göra det – inte mätning av pseudo-kvantiteter (ett begrepp som professorn och idéhistorikern Sven-Eric Liedman har lanserats).

Gästbloggen hör ihop med en artikel på Kollega om digitala stämpelklockor, mätning och övervakning (9 sep 2014).

Kommentarer

Skriv en kommentar





 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera