Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Peak IT?

Publicerad 22 mars 2015 | 3 kommentarer

Den senaste tiden har jag föreläst om något jag kallar ”peak IT”. Kort är det dels ett försök att svara på frågan varför vi får fler och fler skitsystem – trots att vi borde bli duktigare och duktigare på att göra it-system. Dels att svara på den större frågan om varför den fantastiska utveckling som Moores lag beskriver inte ger några resultat på ekonomi, effektivitet, produktivitet och tillväxt.

Kort sagt handlar mitt svar om att det finns systemeffekter som vi inte uppmärksammar, som hämmar utvecklingen. Framför allt att digitala system underlättar onyttigt administrativt arbete och skapar suboptimiering.

Här finns en inspelning från min föreläsning Peak IT på Webcoast i förra veckan – tusen tack @molbimien som filmade. (Ljudet är lite lågt när jag rör mig bort från kameran men funkar med hörlurar.)

Slides finns på Slideshare och här:

Peak IT på Webcoast from Jonas Söderström

Några länkar till saker i föredraget:
Financial Times:
Is economic growth permanently lower?
(26 okt 2014 – gratis men kräver registering)
Economist: Productivity: Technology isn’t working (4 okt 2014)
Aftenposten: Når et rikt land blir mindre rikt (11 feb 2015)
Myndigheten för tillväxtanalys: Digitaliseringens bidrag till tillväxt och konkurrenskraft i Sverige (15 januari 2015)

Jag har även hållit föredraget på engelska; länkar till det kommer.

Kommentarer

3 kommentarer to “Peak IT?”

 1. Storskärmsglädje : Blind Höna
  22 mars 2015 @ 11:41

  […] Slides kommer online inom kort finns nu här på slideshare, och en del länkar finns i inlägget ”Peak IT” borta på javlaskitsystem.se. Taggar: blogg100 > webcoastKategori: Digital arbetsmiljö, Webb och IT, […]

 2. Anders Nilsson
  7 juli 2015 @ 15:20

  Bra föreläsning, schysst slideshare.
  Men om vi bryter ner det hela så var de inte så långt undan när det gäller gissningarna 1969. Idag generas så mycket pengar att vi visst skulle kunna tjäna 400′ i månaden (eller kanske inte så mycket) om det inte vore för att all produktivitetsutveckling tagits ut i form av vinster istället för minskad arbetstid eller mer lön till de som arbetar. Reallönerna har i princip stått still sedan 1975 i hela västvärlden,
  Kurvor for USA, men de är likartade för alla länder i ”väst”
  https://en.wikipedia.org/wiki/Income_inequality_in_the_United_States#/media/File:Productivity_and_Real_Median_Family_Income_Growth_1947-2009.png
  https://en.wikipedia.org/wiki/Income_inequality_in_the_United_States#/media/File:US_GDP_per_capita_vs_median_household_income.png
  Bara ett litet extra inlägg till en för övrigt bra information från dig.
  Vänliga hälsningar
  Anders

 3. Ny upplaga av Jävla skitsystem – kan beställas redan nu : Jävla skitsystem!
  5 september 2015 @ 22:30

  […] har fått flera nya kapitel och avsnitt, bland annat om Arbetsmiljölagen, om Byråkrati 2.0 och om Peak IT. Ett nytt avsnitt ger en överblick och definition över hur man kan se på den digitala […]

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera