Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

”Barnsjukdomar”? Nix. Snarare grav vanvård.

Publicerad 24 augusti 2013 | 1 kommentar

Du har hört det massor med gånger: Jo, det nya systemet har visserligen barnsjukdomar, men ….

Som till exempel lönesystemet för vården i Region Skåne. Löneutbetalningarna har krånglat i ett år, och det kan ta ett år till att komma till rätta med, medger arbetsgivaren – men kallar det ”barnsjukdomar”. (Anställda får inte ut lön, SVT 5 april 2013).

barn med vattkopps-utslag

Vattkoppor.

Eller polisens famösa Pust. Alla system har barnsjukdomar, urskuldar sig Rikspolisstyrelsen i många medier. (Pust återinförs steg för steg, Polistidningen 13 mars 2013.) Samma sak sägs om det lika skandalösa Pascal. Eller PMO, också i det olyckliga Skåne.

Jag må vara petig, men jag tycker det är en metafor som ger dem som inför eller konstruerar undermåliga system en alldeles för enkel utväg.

  • Riktiga barnsjukdomar – sådana som barn faktiskt får – är i de flesta fall över på en eller två veckor.
  • De drabbar helt slumpmässigt och oförskyllt: det finns ingen försummelse hos föräldrar som gör att barn får vattkoppor.
  • Slutligen är flera av dem nu mycket sällsynta eftersom man har funnit effektiva metoder (vaccination) för att förhindra att de bryter ut.

Men i it-världen?

  • It-systemen dras med problem som det kan ta åratal att komma till rätta med.
  • De drabbar inte slumpmässigt: tvärtom beror de på medvetna val i utvecklingen eller införandet.
  • Och det finns välkända och effektiva metoder för att förhindra dem och minimera skadeverkningarna (läs t ex här eller här) – som man helt enkelt struntat i.

Så kan vi få slippa den metaforen i fortsättningen?

En helt annan sak är att det är svårt att få system perfekta med en gång. Att använda en iterativ process med ständiga, stegvisa förbättringar är ett beprövat sätt att skapa bra lösningar.

Men i de fall man tillgriper ursäkten ”barnsjukdomar” ser vi just motsatsen: icke iterativa arbetssätt, massiva införanden på bred front, försummad användarmedverkan – plus nedskuren utbildning och som regel en hel del annat.

Det liknar helt enkelt mera grav vanvård av barn – än barnsjukdomar.

Tidigare exempel: ”pappersarbete”.
Bild: Andy Wilkes/flickr under cc-licens

Kommentarer

En kommentar to “”Barnsjukdomar”? Nix. Snarare grav vanvård.”

  1. Vård-it har medelålderssjukdomar : Jävla skitsystem!
    16 april 2015 @ 14:56

    […] I en intervju i ComputerSweden upprepar socialminister Gabriel Wikström tanken om att vård-It har ”barnsjukdomar” – en metafor jag har haft synpunkter på tidigare. […]

Skriv en kommentar





  • Köp boken

  • Kontakt

    Jonas Söderström
    Jonas Söderström
    Tel: 0760-47 58 47
    Mejl: jonas@kornet.nu
  • Om boken

    “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
  • Prenumerera